Trapez Sac Nedir?

Trapez Sac Nedir?

Trapez Sac Nedir?

Trapez Sac Nedir?

Yapıların çatı ve duvar uygulamalarında kullanılan trapez sac, oldukça ekonomik bir çözümdür. Isı ve ses yalıtımı gerekmeyen durumlarda tercih edilen bir malzemedir. Isı yalıtımı isteniyor ise 2 kat sac arasında cam yünü, taş yünü gibi izolasyon malzemeleri ile birlikte kullanılabilinir. Ayrıca fazla yaygın olmamakla beraber alttan trapez formuna uygun polietilen ısı izolasyon malzemeleri kullanılabilir.

Galvaniz ya da alüminyumdan üretilen, boyalı ve boyasız çeşitleri bulunan, farklı ebatlarda üretimi yapılabilen bir malzemedir. Müşteri talebine göre özel üretim de yapılabilmektedir. Çatılarda su izolasyonu sağlamak için taşıyıcı alt yüzü olarak kullanılmaktadır. Tek kat ya da iki sac arasına ısı yalıtım malzemesi döşenerek çok katlı uygulama yapılmaktadır.

Tek katlı ürünü ısı izolasyonuna ihtiyaç duyulmayan binaların çatı ve duvar kaplamalarında kullanılmaktadır.  İzolasyona ihtiyaç olan binalarda ise iki sac arasına cam yünü, taş yünü, Polieten, poliüretan levhalar konmakta ve sandviç sistem olarak üretilmektedir.

Trapez sac malzemesinin özellikleri, yüksek basınç mukavemetine ve korozyon direncine sahip olması, yangına karşı dirençli olması, montajının kolay ve pratik olması, hafifliğinden dolayı kolay taşınmasıdır.

Özellikle çelik yapılarda kullanılan sac, özel form ve detayda üretilerek beton altı trapez sac olarak kat betonarme döşemeleri yapımında da kullanılmaktadır. Kullanılan galvanize çelikten yapılmış sac beton ve çelik arasında mükemmel bir bütünlük sağlamaktadır. Bu kompozit özelliği sayesinde yangın riskine karşı dirençlidir. Geri dönüşüm özelliğine sahip, çevre dostu bir üründür.

Nerelerde Kullanılır?

Sanayi yapıları, askeri yapılar, sosyal tesisler, zirai yapılar, spor tesisleri, şantiyeler, silolar, hiper marketler, alışveriş merkezleri, hal binaları, ahır gibi çelik veya prefabrik yapılarının çatı ve duvar kaplamalarında kullanılmaktadır.

Çatı teraslarında tek kat sac kullanılmakta, su izolasyonu için üzerine membran uygulanmaktadır. Tonoz çatılarda iki kat trapez sac kullanılarak hem ısı yalıtımı sağlanmakta hem de estetik bir görünüm yaratılmaktadır.

Trapez Sac Malzeme Ve Ölçüleri

Sac ürün alüminyum veya çelik saçtan üretilmektedir. Alüminyum trapez saclar genel olarak RAL kataloğuna uygun bir renkte boyalı olarak imal edilmektedir. Sac ürün 0.30 ila 0,70 mm kalınlığa kadar galvanize sacdan boyalı veya boyasız olarak imal edilmektedir.  Boyalı trapez sac Ral renk kataloğuna uygun renklerde üretilirler. Üretimde 1250 mm genişlikte galvanize rulo saçlar kullanılmaktadır. Rulo saçtan üretilmesi 15 metre boya kadar üretilmektedir. Sipariş üzerine ihtiyaç duyulan boylarda üretilmesi mümkündür. Trapez formu ve döşeme sırasında yan yana bindirme ölçüleri hesaba katıldığında faydalı en 750 mm kabul edilir.

Trapez Sac üretiminde kullanılan makineler EN10162 standartlarına uygun makineler kullanılmakta ve oldukça hassas boyutlarda üretim yapılmaktadır. Bu sayede projenizde talep edilen boylara uygun üretim yapılması mümkündür. Bu sayede uygulama sırasında minimum fire verilmekte ve uygulamada yapılabilecek işçilik hataları azaltılmaktadır.

Trapez Sac formları; 27/200 çatı cephe trapez sac, 38/151çatı cephe trapez sac, 38/151, 51/940, 60/940, 50/1040, 70/985, 75/750, beton altı trapez sacdır. İstenilen ebatta ve miktarda üretimi yapılmaktadır.

27/200 ve 38/151 formu çatı ve cephe için en yaygın kullanılan çeşididir. Ekonomiktir. Boyalı ya da boyasız olarak üretilmektedir. 1000 mm net kaplama alanına sahiptir. Maksimum 15 metredir. 0,30 – 0,80 mm arasında kalınlığa sahiptir. Değişik renklerde coil coating sistemi ile boyanmış olarak piyasaya sürülmektedir.

70/985 beton altı trapez Sac formu,70 mm hadve yüksekliği ve 985 net kaplama genişliği bulunmaktadır. Bu nedenle daha az parçalı uygulama yapmaya elverişlidir. Hadve kabartmaları ve yükseltisi ile betonla çelik arasında mükemmel bir bütünlük sağlar. 3,5 metre açıklığa kadar herhangi bir destek gerektirmez.

38/151 trapez sac formu, orta açıklıktaki aşık aralıkları için kullanılır. Boyalı ve boyasız olarak 0,30 – 0,80 mm arası kalınlıklarda üretilmektedir. 906 mm net kaplama alanı bulunmaktadır.

Trapez sac montajı nasıl yapılır?

Çatı veya duvar kaplaması uygulamalarında kullanılan trapez saclar altında taşıyıcı bir Çelik konstrüksiyona gerek vardır. Bu montaj konstrüksiyonlarının arası en fazla 750 mm olmalıdır. Hafif bir malzeme olması dolayısı ile paletler halinde çatıya çıkarılan Trapez Saçlar Su akım yönüne uygun yönde trapez formunun en yüksek tarafından uygun seçilmiş contalı vidalar ile vidalanarak montajı yapılır. Yan yana gelen iki levha en az bir hadve kadar birbirlerinin üzerine bindirilmelidir.